Hakolan tilan eläimet

Eläinten tehtävät

Hakolan tilan eläimillä on omat tehtävänsä ja paikkansa maatilan toiminnan ja omavaraisuuden turvaamisessa. Niitä kasvatetaan sekä lemmikkeinä, että hyödyn vuoksi.  Kissat pitävät hiiret loitolla, koira vahtii taloa, lehmästä saadaan maitoa ja lihaa ja kanat toimivat lihan ja munien tuottajina ja suurikokoisia kaneja kasvatamme lihantuotantoa varten. Hevoset harjoittavat meillä ns turpaterapiaa. Maastoratsastuslenkit, sekä kärry- ja rekiajelut ovat niiden työtä. Kaikkien eläinten kanssa yhdessä tai erikseen tarjoamme opetus- ja tutustumisohjelmia vierailijoille.

Hevoset

Hevonen on laumaeläin, joten toisen hevosen seura on tärkeää. On myös tärkeää osata työskennellä ihmisen kanssa ilman hevoskaveria. Toinen jaksaa odottaa omaa vuoroaan. Meillä hevoset pääsevät työhön yhdessä silloin, kun käymme asiakkaan kanssa maastoratsastuslenkeillä. 

Suomenhevosemme ruuna Kasinon Hurmuri eli Pulla on aina Heidi- emännän ratsu maastolenkeillä. Pulla tykkää kovasta työnteosta, kärry- ja rekiajelulenkit on aina Pullan heiniä. 

Eestinponi ruuna Kuula on terapiaratsu ja sillä voi ratsastaa ihan aloittelijatkin. Kokeneemman ratsastajan kanssa löytyy osaamistakin, mutta maastoratsastuslenkit ovat kovasti molempien hevosten mieleen. 

Pulla ja Kuula asuvat pihatto-suojassa, mistä pääsevät vapaasti kulkemaan ulos ja sisälle. Tarha, ratsastuskenttä ja tallipiha kuuluvat niiden talvialueeseen ja on vapaasti käytettävissä yötä päivää. Kesällä laidunalue jatkuu tallipihan toiselle puolelle. Talvella hevoset saavat neljästi päivässä kuivaa heinää ja niillä on vesiastia, missä vesi pysyy sulana sähkövastuksen avulla. Hevoiset harjataan päivittäin ja ratsastusta tai kärryajelutyötä on melkein joka päivä. Heidin taidetyöhommat rajoittaa ratsastustoiminnan lisäämistä, joten ohjailemme muille alan yrittäjille ratsastusasiakkaita. Ratsastuksen oppimisen kannalta onkin hyödyllistä käydä ratsastamassa erilaisilla hevosilla. 

Kannattaa kuitenkin kysäistä jos mahtuu aikatauluun, muutaman tunnin maastolenkki on todella kiva ja terapeuttinen kokemus. Hakolan tilan ympäristössä on mahtavan kivoja mastolenkkejä!

Lehmät

Hakolan tilan nautakarja on puhdasta länsisuomenkarjaa. Meillä on muutamia harvinaisen vanhoja sukulinjoja. Lehmien sekä sonnien luonteet ovat nykyisin ykkösenä, kun valitsemme lypsylehmiksi ja siitossonneiksi sopivia yksilöitä. Vaikka meillä on kerrallaan vain yksi sonni ja muutama lehmä, ne ovat tärkeitä omavaraisuuden kannalta. Lehmistä saamme maitoa ja tietenkin vasikoita, joita kasvatamme lihan vuoksi. Syntyvät sonnivasikat eläinlääkäri käy kastroimassa, eli niistä tulee härkiä.  Rauhallinen ja lempeä luonne naudoilla tekee työstä turvallista. Vierailuryhmien kanssa on mukava tutustua  ystävällisiin ja vieraista kiinnostuneisiin eläimiin.

Vuohet

Kuttu on maidontuottaja ja kun meillä on myös pukki, saamme kilejä joka vuosi. Filippiina-kuttu on mainio persoona, mutta hänen erikoisen luonteensa vuoksi meillä on vain yksi kuttu. Hoitaa kilit hyvin, mutta siihen hyvyys loppuu muita eläimiä kohtaan. Se on ihmisille ihana ja kiltti, mutta puskee kaikkia eläimiä, kiusaa ja kiukuttelee, on kuningatar, joka ei siedä muita tiellänsä. Jos se on jo mennyt ohi navetan käytävällä, saattaa kääntyä takaisin muistuttamaan puskemalla, että olit äsken minun tiellä. Ihmisiä ja varsinkin lapsia Filippiina rakastaa, eli ei ole koskaan vihainen. Sitä vaan ärsyttää muut eläimet. Aikansa kuluksi ja ohi mennessään puskee lehmiä, kaneja, kanoja, kissoja ja kaikkea liikkuvaa, haastaa riitaa ja on omasta mielestään maailman napa. Filippiina tuottaa hyvää maitoa ja on helppo lypsää. Teen sen maidosta kefiiriä joka päivä. Pukin nimi on Onni ja se on todellinen herrasmies. Onnia Filippiina sietää kerran vuodessa, ei yhtään puske, joten kili tai kilit syntyvät sitten 5kk kuluttua. Ennen poikimista Filippiina on ummessa ainakin kuukauden. Silloin ei lypsetä.

KISSAT ja Kanat

 

Kissat pitävät hiiret ja rotat loitolla mutta eivät häiritse kanien ja kanojen elämää mitenkään. Ne ovat ystävällisiä kaikille mutta hiiret saavat varmaankin nopeasti kyytiä koska sellaisia vieraita ei ole näkynyt. Kerran Laku-kissa toi saaliin ystävilleen kaninpoikasille ja minua melkein itketti sen puolesta kun kanit eivät arvostaneet lintupaistia ja kissa oli todella loukkaantuneen ja murtuneen näköinen.

Kanat ovat Tyrnävän maatiaiskantaa.

Harmikki on pihakukko, siis aina vapaana, se on tyrnävän rotuinen, seuraa talon meininkiä, joka paikasta innokkaasti osallistuen!